Śladami przodków (po mieczu i kądzieli) : Lwów – Brzeżany – Złoczów. Opowiadania kresowe jak to drzewiej bywało - Maćkówka, Roman B. (2020)
Bogato ilustrowana książka, podzielona na pięć części, opowiada o Lwowie, Brzeżanach, Złoczowie, rodach złoczowskich i o powrotach na Kresy, na ziemie praojców. Opowiadania są bardzo osobiste, kierowane do najbliższej rodziny, krewnych, spokrewnionych, znajomych i tych, którzy szukają informacji o swoich rodzinach.