Infrastructure-driven Approach to Digital Transition .......... 215 (E-administracja: Wyzwania dla cyfrowych usług publicznych w Unii Europejskiej, 2024)
PODEJŚCIE DO TRANSFORMACJI CYFROWEJ, KTÓREGO PODSTAWĄ JEST INFRASTRUKTURA W rozdziale przedstawiono alternatywne postrzeganie możliwego wpływu przełomowości technologii ICT na gospodarkę. Różni się ono od osadzonego w literaturze podkreślania wpływu szeroko rozumianego kapitału, efektów zewnętrznych i „innowacji przemysłowych”. Internet oraz jego produkty i usługi niosą ze sobą, z jednej strony, dążenie do hipercentralizacji, a z drugiej, dążenie do wzrostu wydajności poprzez ułatwianie powstawania samowystarczalnych społeczności, wyróżniających się od innych wiarą we wspólną tożsamość. Ignorowanie wyłaniającej się władzy społecznej i ekonomicznej staje się coraz bardziej nieuprawnione pod presją współczesnej eksplozji nierówności i wynikającej z niej zdolności ruchów społecznych. W jaki sposób zatem w ostatnich latach legislacyjne procesy polityczne UE zostały ustanowione w celu zwiększenia udziału grup społecznych w procesach gospodarczych, co należy interpretować jako szersze otwarcie kanałów dystrybucji dochodów w społeczeństwach? Jeśli chodzi o łączność internetową, szczególnym obszarem są regulacje dotyczące infrastruktury telekomunikacyjnej. Infrastruktura ta stanowi podstawę oferty produktowej i usługowej na rynkach cyfrowych, stanowiąc fundament dla tworzenia infrastruktury społecznej i ekonomicznej warunkującej inkluzję społeczności w sensie politycznym (obywatelskim, tożsamościowym) i ekonomicznym (produktywności). Przedstawiona tu optyka, dotycząca tego, w jaki sposób rynek łączności cyfrowej ma kluczowe znaczenie dla określania władzy i jej legitymizacji, konkurencyjności i dobrobytu gospodarczego, pociąga za sobą postrzeganie ram prawnych i politycznych sektora informacyjno-komunikacyjnego (ICT) jako strategicznych dla rozwoju gospodarki i szerokiej dystrybucji bogactwa w społeczeństwach. Charakter tego rozdziału opiera się na potrójnej osi analizy, obejmującej perspektywę polityczną, prawną i ekonomiczną. Analiza opiera się na przeglądzie prawnych i politycznych wysiłków Komisji Europejskiej mających na celu czerpanie korzyści z transformacji cyfrowej w interesie gospodarczym i politycznym wszystkich obywateli UE. Digital Market Act opiera się na przekonaniu, że regulacja dużych firm technologicznych, kontrolujących dostęp (gatekeeper), prowadzi do większej konkurencji i wyboru, większej innowacyjności, lepszej jakości i niższych cen. Oczekuje się przesunięcia władzy od gatekeeperów do start-upów i małych firm, a także do użytkowników w całej gospodarce. Podstawą prawną działań politycznych UE jest zapewnienie podmiotom gospodarczym i społecznym równych szans w zakresie konkurowania, innowacji, produkcji i poprawy warunków życia. W procesach mających na celu wzmocnienie wydajnej infrastruktury cyfrowej, począwszy od niezawodnych połączeń sieciowych, szybka i bezpieczna łączność jest kluczowym elementem. W związku z tym podstawową linią rozporządzenia Gigabit Infrastructure Act jest wspieranie tworzenia infrastruktury łączności w celu budowania zdolności, wzmacniania pozycji ludzi i wzmacniania zachęt do handlu.