Polski przemysł naftowy i gazowniczy (do 1945 roku) (Księgarnia Akademicka Publishing, 2024)
Monografia wieloautorska Polski przemysł naftowy i gazowniczy (do 1945 roku) jest pokłosiem trzech międzynarodowych konferencji, zorganizowanych wspólnie przez Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Naftowego i Gazowniczego (SITPNiG) oraz Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej (wcześniej Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie). Konferencje te odbywały się pod patronatem i przy wydatnym wsparciu Polskiej Spółki Gazownictwa, a następnie Fundacji ORLEN. Dwie pierwsze konferencje historyczne zatytułowane „Polski przemysł naftowy i gazowniczy (do 1939 roku)” odbyły się w Krakowie (2018) oraz we Lwowie (2019). Wówczas wśród węzłowych zagadnień, które omawiano, znalazła się m.in. kwestia zasobów bibliotecznych i archiwalnych zlokalizowanych w Polsce oraz poza jej granicami, wykorzystywanych w badaniach dziejów polskiego nafciarstwa. W dniach 29-30 listopada 2023 roku w Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. Ignacego Łukasiewicza w Bóbrce odbyła się III Międzynarodowa Konferencja pt. „Polski przemysł naftowy i gazowniczy (do 1939 roku)”. We wspomnianych konferencjach brali udział badacze z kilkunastu uniwersytetów, muzeów i stowarzyszeń naukowych. Polskę reprezentowali m.in. naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego (UŁ), Uniwersytetu Wrocławskiego (UWr), Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (UAM), Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu (UMK), Uniwersytetu Rzeszowskiego (UR), Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie (UEK), Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie (UKEN), Uniwersytetu Jagiellońskiego (UJ), Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie (AGH), Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach (UJK), Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego w Bóbrce oraz SITPNiG-u. W gronie prelegentów znaleźli się również historycy z Republiki Czeskiej i Ukrainy związani z następującymi instytucjami: Uniwersytetem Technicznym w Libercu, Uniwersytetem Narodowym Politechnika Lwowska, Lwowskim Uniwersytetem Narodowym im. Iwana Franki oraz Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym Ukrainy we Lwowie.