Kraków z bliska i z oddali: Studia i szkice ofiarowane Profesorowi Jackowi Purchli z okazji 70. rocznicy urodzin - Hołuj, Dominika; Laskowski, Andrzej (2024)
Niniejszy tom dedykowany jest Profesorowi Jackowi Purchli w 70. rocznicę Jego urodzin. Równocześnie mija 20 lat od wejścia Polski do Unii Europejskiej. Koincydencja tych dwóch wydarzeń ma wymiar symboliczny. (…) Jubileusz Profesora Jacka Purchli i 20-lecie Polski w Unii Europejskiej Katedra Historii Gospodarczej i Społecznej / UNESCO Chair for Heritage and Urban Studies Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie świętuje jako jednostka naukowa rozpoznawalna i ceniona w kraju i za granicą. Tworzy ją interdyscyplinarny zespół uczonych dysponujący znaczącym dorobkiem oraz doświadczeniem eksperckim w różnych dziedzinach nauki (począwszy od historii, przez geografię społeczno-ekonomiczną i gospodarkę przestrzenną, nauki o polityce i administracji aż ponauki o sztuce oraz nauki o kulturze i religii). (…) Tak zróżnicowane spektrumbadawcze skoncentrowano na Krakowie, badanym w ujęciu interdyscyplinarnym, komparatystycznym i rozciągającym się od nowożytności do czasów najnowszych. Autorki i Autorzy sportretowali Kraków od środka i od zewnątrz,w tym drugim przypadku przyjmując perspektywę regionalną. Każdy artykułpodejmuje frapujące tematy i wnosi nowe ustalenia naukowe.Z recenzji wydawniczej prof. dr. hab. Łukasza Tomasza Sroki
Keywords: Krakow; Galicia; urban development; urban space; urban society; university