Symbolika baletów Augusta Bournonville’a .......... 75 - Malska, Magdalena (Na Przełomie: 25 lat seminarium filozoficznego. Uniwersytet Jagielloński 1995-2020, 2020)
Niniejszy artykuł przedstawia analizę znaczeń symbolicznych zawartych w librettach baletów stworzonych przez czołowego duńskiego choreografa epoki romantyzmu – Augusta Bournonville’a. Główną ideą tych rozważań jest teza, że balety romantyczne i klasyczne, podobnie jak dzieła sztuki malarskiej stworzone w średniowieczu, renesansie i baroku, zawierają symboliczne znaczenia ukryte pod ściśle wizualnym poziomem dzieła sztuki. Przedmiotem szczegółowej analizy symbolicznych znaczeń na poziomie treści tych dzieł sztuki są trzy z najpopularniejszych baletów Bournonville: Sylfida, Napoli i Opowieść ludowa. Wybór tego konkretnego artysty i jego dzieł sztuki wynika z historycznej autentyczności dzieł Bournonville’a (co jest bardzo rzadkie wśród większości dzieł baletowych) lub z udokumentowanych deklaracji Bournonville’a o celowym przedstawieniu uniwersalnych znaczeń w jego baletach.