Filozoficzna analiza bólu i cierpienia .......... 195 - Kurleto-Kalitowska, Ewa (Na Przełomie: 25 lat seminarium filozoficznego. Uniwersytet Jagielloński 1995-2020, 2020)
Artykuł dotyczy filozoficznej analizy bólu i cierpienia, podkreślając ich nierozerwalny związek z życiem człowieka. Te ludzkie doznania rozpatruje autorka z uwzględnieniem ustaleń nauk medycznych w tym temacie, lecz stoją one dopiero na drugim planie. Jako pierwszoplanowy aspekt rozważań bólu i cierpienia została omówiona ich perspektywa ontologiczna, aksjologiczna oraz antropologiczna. W oparciu o literaturę polską i obcojęzyczną rozpatrywane są sens i bezsens, lęk, trwoga oraz zło związane z cierpieniem i bólem. Artykuł zwraca uwagę na ukryty wymiar bólu i cierpienia. Odsłania to, co trudno dostrzec, spotykając w życiu konkretnego, obolałego, cierpiącego człowieka. Świadomość istnienia tej sfery wydaje się być pomocna w zrozumieniu fenomenów, z którymi każdy człowiek w biegu życia kiedyś się spotka. Warto na to spotkanie być przygotowanym.