Zagadnienie immanencji w Deleuzjańskiej interpretacji Spinozy .......... 223 (Na Przełomie: 25 lat seminarium filozoficznego. Uniwersytet Jagielloński 1995-2020, 2020)
W artykule omówione zostają kolejno pojęcia: uczestnictwa, imitacji, emanacji, w relacji do opartej na Deleuzjańskiej interpretacji Spinozy koncepcji ekspresji, korelatywnej z pojęciem różnicy. W relacji do powyższego ukazany zostaje, poruszany przez obu filozofów, problem immanencji.