Parerga i paralipomena: Artura Schopenhauera myśli o kulturze .......... 63 (Filozofia kultury : XIX wiek, 2020)
W artykule został ukazany stosunek Schopenhauera do myśli buddyjskiej, która (wbrew powszechnemu przekonaniu) była w czasach Schopenhauera względnie dobrze znana. Jednak inaczej niż jego współcześni odwoływał się do wielu źródeł, także do powstających w tym czasie przekładów oryginalnych pism komentatorów buddyzmu. Ukazana została szczególna teoria ewolucji prowadzącej do powstania człowieka, a poprzez niego do pojawienia się kultury. Podkreślona została oryginalność Schopenhauerowskiej kultury jako rezultatu tej ewolucji, którą steruje nieświadoma siebie zasada bytu – wola. Zwrócono też uwagę na terapeutyczną rolę sztuki.