(O)powieść romantyczna .......... 135 (Filozofia kultury : XIX wiek, 2020)
W niniejszym artykule zajmujemy się szeroką interpretacją opowieści, bohaterów, a także analizą motywów i głównych wątków w powieściach doby romantyzmu. Posługujemy się zarówno hermeneutyką historyczną, jak i psychologiczną, rozważamy bohaterów owych powieści jako przedstawicieli pewnych typów osobowych, jak też całych klas społecznych. Zwracamy uwagę na czynniki świadomie umieszczone przez twórców romantycznych, jak i na ich odcień nieświadomy, na wyraz tak zwanego ducha epoki. Po rozważaniach ogólnych nad powieścią romantyczną, jej autorami oraz bohaterami przechodzimy do szczegółowych rozważań nad technikami używanymi w powieści gotyckiej, najbardziej odzwierciedlającym tendencje artystyczne początku XIX wieku gatunku literackim.