Materialistyczna koncepcja alienacji i jej postheglowska dialektyka .......... 193 - Król , Remigiusz (Filozofia kultury : XIX wiek, 2020)
Autor niniejszego opracowania dokonał analizy materialistycznej koncepcji ateizmu i jej postheglowskiej dialektyki. W swoich dociekaniach pochylił się nad głównymi przedstawicielami tegoż nurtu, Heglem, Feuerbachem i Marksem. Za ich pośrednictwem wyraził krytyczne stanowisko wobec założeń materializmu i ateizmu w odniesieniu do człowieka-osoby, który został zredukowany do bytu zależnego, społecznego i ściśle zdeterminowanego bezwzględnymi prawami natury biologiczno-ekonomicznej. Autor rozważył interesujący nas problem w ujęciu historycznym, aby łatwiej można było zrozumieć całą złożoną w swej treści problematykę. Według Marksa – jak zauważył – zniesienie alienacji prowadzi do powstania nowej, doskonalszej i jeszcze bardziej rozwiniętej formacji ekonomiczno-społecznnej.