Filozofia kultury Georga W.F. Hegla na podstawie wybranych fragmentów Encyklopedii nauk filozoficznych oraz Wykładów z filozofii dziejów .......... 253 - Tendera , Paulina (Filozofia kultury : XIX wiek, 2020)
Obszar filozofii kultury, jaki rysuje się w kontekście dzieł Georga W.F. Hegla, stanowi nieograniczone pole do interpretacji jego myśli. Nawet nie rozszerzając zbytnio rozumienia pojęcia kultury, łatwo zauważymy, że wszystkie rozważania filozofa tak naprawdę dotyczą tego obszaru badań. Czym jest kultura? Jest tym, co wytwarza człowiek. Czym zajmuje się Hegel? Hegel zajmuje się duchem i tym, co on wytwarza – kulturą.