Przeciw kulturze. Spory z kulturą i o kulturę w myśli rosyjskiej XIX wieku .......... 293 - Bohun , Michał (Filozofia kultury : XIX wiek, 2020)
Artykuł przedstawia rozwój krytycznej filozofii kultury w Rosji od lat dwudziestych do dziewięćdziesiątych XIX wieku. Spór o kulturę ukazany został jako fundamentalny spór o tożsamość i przyszłość Rosji podejmowany w kontekstach historiozoficznych, politycznych i społecznych. Szczegółowo omówiono między innymi następujące idee i koncepcje: romantyczna krytyka nowoczesności i spór o europejskość (słowianofile i okcydentaliści), kultura i krytyka społeczna (lewica filozoficzna w Rosji), tradycjonalizm i akulturacja (konserwatyzm), emancypacja i krytyka kultury (nihilizm i nihiliści).