E-administracja działająca w granicach prawa i godna zaufania. Prawo do prywatności i ochrona danych osobowych jako wyzwanie dla rozwoju e-administracji .......... 45 - Zielińska, Kinga Sabina (E-administracja: Wyzwania dla cyfrowych usług publicznych w Unii Europejskiej, 2024)
Dynamiczny rozwój e-administracji, a także postęp w dziedzinie nowych technologii, które mogą być w niej wykorzystywane, niezmiennie budzi zainteresowanie. Generowane w ramach administracji dane o obywatelach mogą stawać się w przyszłości przedmiotem ataków podmiotów chcących wejść w posiadanie określonych informacji. Organy władzy również nie zawsze wykorzystują przetwarzane dane w taki sposób, w jaki winny być one wykorzystywane. Pogodzenie działań e-administracji i prawa do prywatności oraz ochrony danych osobowych jest z założenia trudne, choć – jak wynika z ugruntowanego już orzecznictwa – nie jest niemożliwe. Niniejszy artykuł poświęcony jest refleksji na temat możliwych zagrożeń dla prawa do prywatności i ochrony danych osobowych. Autorka identyfikuje najistotniejsze w jej ocenie zagrożenia dla tych praw wynikające z działalności państwa oraz możliwości wykorzystania pozycji dominującej w stosunkach obywatel–państwo. Słabsza pozycja obywatela w tej relacji wymusza konieczność zapewnienia właściwych gwarancji ochrony jego praw i wolności. Ponadto autorka wskazuje na potrzebę tworzenia systemów obsługujących e-administrację w sposób budujący zaufanie obywateli do państwa. Gwarantem tego zaufania oraz sprawnie działającej e administracji jest bezwzględne przestrzeganie zasady legalizmu, a więc działania organów państwa jedynie na podstawie i w granicach prawa. Każde inne działanie nie tylko burzy zaufanie do państwa, ale także otwiera możliwość kwestionowania przed sądami międzynarodowymi sposobu działania państwa. Otwierające nowe możliwości nowoczesne technologie mogą stanowić także pokusę dla państwa, by nadużywać władzy względem obywateli, dlatego tak ważną rolę – w ocenie autorki coraz ważniejszą – odgrywa organ właściwy w sprawach ochrony danych osobowych, który być może w niedalekiej przyszłości posiadać będzie również kompetencje związane z działaniem sztucznej inteligencji. Tylko niezależny organ nadzoru może stanowić gwarancję ochrony praw i wolności obywateli w bardzo wrażliwym obszarze, jakim jest prywatność i możliwość ingerowania w nią ze strony państwa.