Włączenie cyfrowe w prawie Unii Europejskiej .......... 67 (E-administracja: Wyzwania dla cyfrowych usług publicznych w Unii Europejskiej, 2024)
Celem Unii Europejskiej określonym w art. 3 ust. 3 akapicie 2 Traktatu o Unii Europejskiej jest „zwalczenie wykluczenia społecznego”. Jedną z form tego wykluczenia jest wykluczenie cyfrowe, oznaczające brak dostępu do technologii informacyjno-komunikacyjnych lub brak umiejętności korzystania z nich. Uniemożliwia ono obywatelom UE pełne uczestnictwo w życiu społecznym, gospodarczym i kulturalnym. Celem artykułu jest wskazanie rozwiązań w unijnym prawie mających promować włączenie cyfrowe w Unii Europejskiej i tym samym zwalczać wykluczenie społeczne w obszarze cyfrowej transformacji Europy.