Strengthening Municipalities’ Resilience against Cyber Attacks in Ukraine .......... 171 - Fyshchuk, Iryna (E-administracja: Wyzwania dla cyfrowych usług publicznych w Unii Europejskiej, 2024)
WZMACNIANIE ODPORNOŚCI GMIN NA ATAKI CYBERNETYCZNE NA UKRAINIEWojnę na pełną skalę poprzedziły cyberataki na strony internetowe władz publicznych na Ukrainie, z którymi wiosną 2022 r. zetknęły się gminy. Wspólne wysiłki specjalistów IT z sektorów publicznego i prywatnego przyniosły pozytywne doświadczenia i podniosły odporność w zakresie przeciwstawiania się cyberatakom. Trwający proces decentralizacji Ukrainy stworzył nowy system administracyjny i terytorialny, w którym gminy otrzymały więcej funkcji i obowiązków. Ten okres transformacji wiąże się ze słabszą strukturą zarządzania, bardzo podatną na cyberataki. Wzmocnienie odporności gmin na Ukrainie podczas trwającej wojny odnosi się do zdolności społeczności do radzenia sobie z wyzwaniami związanymi z atakami cybernetycznymi oraz do przezwyciężania trudności wynikających ze zmian i kryzysu. Odporność gminy powinna polegać na zrozumieniu i rozwinięciu na poziomie lokalnym zdolności do reagowania na cyberataki oraz opisaniu zajmujących się cyberbezpieczeńtwem struktur instytucjonalnych. Przywództwo jest jednym z kluczowych elementów odporności gmin na poziomie lokalnym. Ponadto przystąpienie Ukrainy do programu „Cyfrowa Europa 2027” mogłoby potencjalnie zapewnić gminom lepsze finansowanie wdrażania cyberbezpieczeństwa i zbliżenie się do standardów UE w tym zakresie. Program „Cyfrowa Europa” jest dostępny za pośrednictwem innych programów UE, takich jak instrument „Łącząc Europę”, dotyczący infrastruktury cyfrowej, oraz Instrument na rzecz odbudowy i zwiększania odporności. O środki z tych programów będą mogły ubiegać się ukraińskie gminy.