Sztuczna inteligencja w edukacji – szanse, zagrożenia, ramy prawne .......... 189 - Kastelik-Smaza, Agnieszka (E-administracja: Wyzwania dla cyfrowych usług publicznych w Unii Europejskiej, 2024)
Przedmiotem opracowania jest analiza wybranych kwestii dotyczących zastosowania sztucznej inteligencji w edukacji, płynących z tego szans, a także propozycji unijnych ram prawnych, będących odpowiedzią na potencjalne zagrożenia. Systemy sztucznej inteligencji mogą odegrać ważną rolę w unowocześnieniu edukacji, prowadząc do poprawy jakości kształcenia i zwiększenia jego dostępności dla odbiorców. Mogą także sprzyjać włączeniu społecznemu, w szczególności w zakresie kształcenia osób z mniejszych miejscowości, niepełnosprawnych czy z innych względów zagrożonych wykluczeniem. Jednocześnie wykorzystywanie sztucznej inteligencji i danych może mieć negatywny wpływ na szereg praw podstawowych zapisanych w Karcie praw podstawowych Unii Europejskiej. Proponowane na poziomie Unii Europejskiej regulacje prawne mają na celu uwzględnienie różnych źródeł ryzyka i zagwarantowanie wysokiego poziomu ochrony praw podstawowych wobec systemów AI. Służy temu w szczególności sformułowanie zestawu wymogów dotyczących wiarygodnej sztucznej inteligencji oraz proporcjonalnych obowiązków nałożonych na wszystkich uczestników obrotu. Projektowane uregulowania mogą generować obciążenie dla szkół, które z jednej strony będą zmagać się z opanowaniem zastosowania nowych technologii w procesie edukacji, a z drugiej – z wypełnieniem licznych obowiązków prawnych.