Cyfryzacja administracji na przykładzie projektowanych zmian w przepisach o cmentarzach i chowaniu zmarłych .......... 253 - Ruczkowski, Piotr (E-administracja: Wyzwania dla cyfrowych usług publicznych w Unii Europejskiej, 2024)
Obowiązujące dotychczas przepisy o cmentarzach i chowaniu zmarłych, mimo że wielokrotnie nowelizowane, nie tylko nie odpowiadają współczesnym wyzwaniom związanym z przeobrażeniami ustrojowymi, kulturowymi czy obyczajowymi, lecz także jawią się jako archaiczne w obliczu zmian technologicznych, zwłaszcza wobec postępującej cyfryzacji życia społecznego i procesu administrowania państwem. Dlatego konieczne jest przygotowanie nowych regulacji prawnych, które w sposób możliwie najbardziej efektywny odpowiedzą na wyzwania współczesności w obszarze prawa pogrzebowego. Szczególnie wiele zmian ma dotyczyć obszaru cyfryzacji. Wśród proponowanych rozwiązań należy wymienić m.in. elektroniczną kartę zgonu, elektroniczną kartę urodzenia z adnotacją o martwym urodzeniu, elektroniczne przetwarzanie i przenoszenie danych do rejestrów, utworzenie w systemie teleinformatycznym centralnych i publicznie dostępnych baz danych o grobach i miejscach spoczynku oraz rejestru cmentarzy.