The Access to Open Data and Re-use of Public Sector Information: The Polish Perspective .......... 283 - Kawczyńska, Monika (E-administracja: Wyzwania dla cyfrowych usług publicznych w Unii Europejskiej, 2024)
DOSTĘP DOOTWARTYCH DANYCH IPONOWNE WYKORZYSTANIE INFORMACJI SEKTORA PUBLICZNEGO Artykuł przedstawia obowiązujące w Polsce rozwiązania prawne dotyczące ponownego wykorzystywania informacji sektora publicznego i dostępu do otwartych danych. Prawo do ponownego wykorzystywania informacji sektora publicznego jest prawem podmiotowym, przyznanym jednostkom na mocy prawa Unii Europejskiej, a władze krajowe państw członkowskich muszą zapewnić jego pełną skuteczność. Po raz pierwszy zostało ono wprowadzone do polskiego porządku prawnego w 2011 r. jako marginalne uzupełnienie już istniejącej ustawy o dostępie do informacji publicznej. Obecnie prawo to zostało uregulowane w rozbudowanej Ustawie z dnia 11 sierpnia 2021 r. o otwartych danych i ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego, która wykracza poza minimalne wymagania przewidziane w dyrektywie (UE) 2019/1024. Na potrzeby artykułu przeprowadzono badania empiryczne dotyczące stosowania nowej ustawy w ciągu roku od jej wejścia w życie. Badania koncentrowały się na praktycznym zastosowaniu nowej regulacji w różnych instytucjach publicznych, bibliotekach, muzeach, archiwach czy spółkach realizujących zadania publiczne. Badania statystyczne dotyczyły także procedury wnoszenia odwołań do Ministra Cyfryzacji, który został wyznaczony jako jedyny organ odwoławczy dla całego terytorium kraju w sporach dotyczących ponownego wykorzystywania informacji sektora publicznego. Ocenie poddano również praktyczne aspekty udostępniania informacji sektora publicznego w ramach oficjalnego portalu otwartych danych.