Figura i počitanie sv. Stefana (Ištvana) I, korolâ vengerskogo, v rusinskih (karpato-russkih) „Mesâceslovah” serediny XIX – pervoj treti HH vv. .......... 35 - Živova, Margarita V. (Słowianie w monarchii Habsburgów : literatura, język, kultura, 2020)
POSTAĆ I KULT ŚW. STEFANA (ISTVÁNA) I, KRÓLA WĘGIERSKIEGO, W RUSIŃSKICH (KARPATO-RUSKICH) „MENOLOGIONACH” Z OKRESU OD POŁ. XIX W. DO POCZ. XX W.W niniejszej pracy, na podstawie almanachu (rocznika), zatytułowanego „Menologium dla Rusinów krainy Węgierskiej” («Месяцеслов для русинов кра-ины Угорской»), prześledzono proces asymilacji i rozwoju kultu św. Stefana (Istvána) I Węgierskiego wśród Rusinów karpackich w okresie, gdy znajdowali się oni pod panowaniem Cesarstwa Austro-Węgierskiego. „Menologium” zaczęło wychodzić w latach 50. XIX w. i miało na celu zachowanie oraz utwierdzenie tożsamości religijnej i narodowej Rusinów karpackich, należących do Cerkwi greckokatolickiej. Obok kalendarza cerkiewnego i rubryk liturgicznych w almanachach znalazły się teksty o charakterze kulturalno-oświatowym – wśród nich również świadectwa o św. Stefanie, nierzadko legendarne, kształtujące wizerunek świętego w środowisku ludowym i cerkiewnym, do którego adresowany był periodyk.