Oblicza migracji – „gorący” temat na zajęciach języka polskiego jako obcego .......... 109 - Szałasta-Rogowska, Bożena (Kultura i literatura w glottodydaktyce polonistycznej wobec wymagań rzeczywistości, 2025)
Artykuł dotyczy podjęcia na zajęciach języka polskiego jako obcego tematyki związanej ze zjawiskiem migracji. Jest to temat bardzo obszerny i ważny, który często pojawia się jako motyw przewodni w poezji polskiej XX i XXI w. Krótka charakterystyka historycznoliteracka emigracji i migracji jest bazą do drugiej, praktycznej części tekstu. Autorka artykułu proponuje wprowadzić na zajęcia lektoratowe wiersze Bogdana Czaykowskiego, Joanny Ewy Jarzymowskiej, Tomasza Mielcarka i Romana Chojnackiego. Każda propozycja zajęć lektoratowych opartych na tekstach poetyckich jest w artykule poprzedzona analizą i interpretacją utworów, aby stać się skutecznym narzędziem w rękach glottodydaktyka.