Sposób na czytelników, czyli promocja czytelnictwa w Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej im. Mariana Rejewskiego w Bydgoszczy .......... 105 - Pronobis-Sosnowska, Ewa (Skąd się biorą czytelnicy?, 2025)
Tekst powstał z myślą o nauczycielach bibliotekarzach, którzy z zaangażowaniem i w różnorodny sposób promują czytelnictwo w celu zwiększenia liczby użytkowników bibliotek pedagogicznych. W artykule przedstawione zostały projekty edukacyjne i programy własne nauczycieli bibliotekarzy zrealizowane w Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej im. Mariana Rejewskiego w Bydgoszczy w celu promocji biblioteki i zachęcenia większej liczby czytelników do korzystania z księgozbioru placówki. Wszystkie przedstawione działania mają na celu prezentację takich sposobów popularyzacji czytelnictwa, które najbardziej przekładają się na liczbę użytkowników biblioteki.