Realizacja projektów z Budżetu Obywatelskiego Województwa Łódzkiego „Łódzkie na plus” na przykładzie Biblioteki Pedagogicznej w Zgierzu, Filia w Łęczycy .......... 151 - Jankowska, Bogusława (Skąd się biorą czytelnicy?, 2025)
Artykuł prezentuje działania podejmowane przez Pomorską Bibliotekę Pedagogiczną im. Gdańskiej Macierzy Szkolnej w Gdańsku w latach 2017-2023 w ramach projektu „Zdolni z Pomorza” finansowanego ze środków europejskich. Biblioteka zorganizowała wówczas: 7 Pomorskich Uczniowskich Konferencji Naukowych, 8 spotkań autorskich, 5 różnych warsztatów tematycznych oraz 13 spotkań dyskusyjnego klubu filmowego. Projekt, jak i wydarzenia realizowane w jego ramach skierowane były do uzdolnionej młodzieży z województwa pomorskiego w wieku 13-19 lat.