„Ziemia krakowska gościnnie i serdecznie przyjmuje premiera Fidela Castro”. Wizyta kubańskiej delegacji partyjno-rządowej w Krakowie w czerwcu 1972 r. w relacji czołowych dzienników lokalnych .......... 217 - Musiał, Marcin (Od Sumeru do zimnej wojny, 2025)
Artykuł jest poświęcony wizycie Fidela Castro w Polsce, która miała miejsce w czerwcu 1972 r. Głównym celem, jaki postawił sobie autor, było naświetlenie obrazu tego wydarzenia w krakowskiej prasie codziennej. Wykorzystane zostały takie tytuły jak „Dziennik Polski”, „Echo Krakowa” i „Gazeta Krakowska”. Ze względu na specyfikę wybranych periodyków (regionalny charakter, perspektywa władzy) szczególny nacisk został położony na opis wizyty delegacji kubańskiej w Krakowie z uwzględnieniem propagandowego wymiaru relacji prezentowanych czytelnikom.