Rozbrojenie nuklearne Ukrainy. Rola Stanów Zjednoczonych w budowie regionalnego bezpieczeństwa .......... 33 (Oblicza dyplomacji, 2025)
Denuklearyzacja Ukrainy po upadku ZSRR podkreśla potrzebę równowagi i uwzględniania interesów wszystkich państw w polityce międzynarodowej. Wynalezienie broni jądrowej przyniosło zarówno zniszczenie, jak i paradoksalnie względny pokój. Po rozpadzie ZSRR świat stał się jednobiegunowy, z USA jako dominującym mocarstwem, co osłabiło skuteczność odstraszania nuklearnego. Relacje USA z Ukrainą były napięte, a decyzja o rozbrojeniu wynikała z potrzeby uznania i wsparcia finansowego oraz braku środków na utrzymanie arsenału. Zaniedbanie długofalowego bezpieczeństwa regionu doprowadziło do porozumień korzystnych głównie dla USA i Rosji. Pokazuje to, że ignorowanie interesów państw może mieć poważne konsekwencje, a trwały pokój wymaga dialogu i współpracy. Celem niniejszego artykułu jest pokazanie roli Stanów Zjednoczonych w procesie rozbrojenia nuklearnego Ukrainy i jej wpływu na bezpieczeństwo w Europie Środkowo-Wschodniej. Główna teza badawcza zakłada, że denuklearyzacja Ukrainy odbyła się przede wszystkim w interesie mocarstw, co doprowadziło do strategicznej nierównowagi w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.