Znaczenie Inicjatywy Pasa i Szlaku dla relacji bilateralnych Republiki Turcji oraz Chińskiej Republiki Ludowej .......... 85 - Sypień, Katarzyna (Oblicza dyplomacji, 2025)
Ogłoszona w 2013 r. przez Xi Jinpinga, przewodniczącego Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL), Inicjatywa Pasa i Szlaku (BRI) przewiduje budowę szlaków handlowych w celu tworzenia nowych powiązań instytucjonalnych i sieci inwestycyjnych oraz zbliżenia gospodarczego Azji, Europy, Afryki i Bliskiego Wschodu. Relacje Turcji oraz ChRL cechuje znaczna fluktuacja, jednak od momentu podpisania partnerstwa strategicznego oraz umowy akcesyjnej BRI obserwowalny jest wzrost ich stabilności. Niniejszy artykuł analizuje ewolucję BRI w ramach różnych sektorów i pozagospodarczych inicjatyw oraz chińskich strategii wobec Turcji, podejście Turcji do BRI oraz znaczenie Inicjatywy Pasa i Szlaku dla chińsko-tureckich relacji bilateralnych.