Reakcja społeczności międzynarodowej na kryzys polityczny w Mjanmie po zamachu stanu z 2021 roku .......... 109 - Stefan, Krzysztof (Oblicza dyplomacji, 2025)
Artykuł omawia reakcję społeczności międzynarodowej na kryzys polityczny w Mjanmie, który nastąpił po zamachu stanu przeprowadzonym przez wojsko 1 lutego 2021 r. Autor analizuje historię rządów wojskowych w Mjanmie, prowadzących do zamachu, oraz konsekwencje zamachu, w tym utworzenie równoległego rządu National Unity Government (NUG) i wybuch wojny domowej. Szczególną uwagę poświęcono reakcjom Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) oraz Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (ASEAN) na kryzys. Autor krytycznie ocenia skuteczność działań ONZ, zwłaszcza Rady Bezpieczeństwa, oraz opisuje ograniczoną skuteczność konsensusu pięciopunktowego (5PC) zaproponowanego przez ASEAN. W artykule omówiono również stanowiska kluczowych państw regionu, takich jak Chiny, które mimo współpracy gospodarczej z demokratycznym rządem Aung San Suu Kyi wsparły działania junty wojskowej w obawie przed utratą wpływów w regionie.