Haitański kryzys bezpieczeństwa a Kenia – dyplomacja wojskowa jako strategia rozwiązania problemu? .......... 125 - Chorąży, Monika; Piotrowicz, Zuzanna (Oblicza dyplomacji, 2025)
Artykuł ma na celu przybliżenie sytuacji kryzysowej w Haiti oraz zwrócenie uwagi na próbę prowadzenia dyplomacji wojskowej z Kenią, która w 2023 r. zdecydowała się na wysłanie do karaibskiego kraju swoich sił policyjnych. Pomoc ta, wspierana przez ONZ, miała na celu stłumienie brutalnej działalności gangów od lat destabilizujących haitańskie struktury państwowe. Rozważane będą również motywacje Kenii do przewodzenia misji wojskowej, biorąc pod uwagę dużą odległość geograficzną między oboma krajami, brak relacji dyplomatycznych oraz brak uczestnictwa Kenii w poprzednich misjach pokojowych w Haiti. Aspekt ten został osadzony w kontekście dysfunkcyjności państwa haitańskiego oraz długoletniego uzależnienia kraju od pomocy humanitarnej.