Problematyka relacji Belgradu i Prisztiny w kontekście akcesji Serbii do Unii Europejskiej .......... 139 - Krata, Cezary (Oblicza dyplomacji, 2025)
Artykuł przedstawia problematykę relacji między Serbią a Kosowem w kontekście procesu integracyjnego Serbii z Unią Europejską. Poruszone zostały kwestie wzajemnych relacji Belgradu oraz Prisztiny, uwarunkowań historycznych, które do nich doprowadziły, i wpływu, jaki mają one na dzisiejsze stosunki między oboma państwami, zwłaszcza przy staraniach Unii Europejskiej, aby ten dialog trwał.