Jacyś Francuzi wymowni – kinematografia francuska jako sztuka kreowania wizerunku narodowego .......... 267 - Styczewska, Larysa; Janik, Aleksandra (Oblicza dyplomacji, 2025)
Kino odgrywa istotniejszą rolę w kształtowaniu wizerunku państw na arenie międzynarodowej, niż mogłoby się wydawać. Szczególnym mistrzem w tej sztuce jest Francja. Artykuł analizuje wpływ francuskiego kina na dyplomację kraju oraz sposób, w jaki ta kinematografia jest postrzegana na arenie międzynarodowej. Dyplomacja kulturalna jako integralna część dyplomacji publicznej promuje kulturę i wartość narodową kraju za granicą. W dziedzinie kinematografii podmioty takie jak Unifrance aktywnie angażują się w promocję francuskiego kina poprzez wspieranie dystrybucji filmów oraz współpracę z rynkami światowymi. Ich działania stanowią istotny element strategii rządu francuskiego w zakresie dyplomacji publicznej. Artykuł koncentruje się na omówieniu roli dyplomacji kulturalnej, w szczególności wpływu francuskiej kinematografii na realizację strategii rządowej w zakresie dyplomacji publicznej. Zgłębienie tych aspektów pokazuje, dlaczego to właśnie Francja do perfekcji opanowała sztukę budowania wizerunku kraju dzięki promocji własnej kultury.