W poszukiwaniu spójności wspólnotowej : polityka rządu brytyjskiego w latach 2001-2010 - Kułakowska, Małgorzata (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2018)
Analizowany projekt spójności wspólnotowej ma w założeniu odpowiadać na wyzwania związane z integracją brytyjskich mniejszości etnokulturowych (przede wszystkim etnicznych i religijnych), choć oficjalnie sformułowanie „wspólnota/społeczność” (community) nie jest terminem związanym stricte z różnicami kulturowymi – może odnosić się do wszelkiego rodzaju społeczności (lokalnych czy szkolnych). W tym kontekście ten projekt wpisuje się w szerszy nurt badań, projektów oraz literatury dotyczącej poszukiwań optymalnych modeli polityki integracyjnej.