Narzędzia pisania i czytania : przewodnik po wybranych chwytach językowych. Literatura i inne media - Zweiffel, Maciej (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2020)
Książka omawia literaturę na tle innych praktyk komunikacyjnych. Skupiając się na pojęciu chwytu oraz wychodząc z założeń hermeneutyki, filozofii języka oraz umysłu, pokazuje szczególny charakter tworzenia i rozumienia tekstów literackich. Rozważania pod względem metodologicznym mają charakter interdyscyplinarny, w wywodzie pojawiają się metody literaturoznawstwa, językoznawstwa, filozofii analitycznej, kognitywistyki oraz elementy nauki o mediach. Prezentowana pozycja ma charakter wprowadzający.