Głosy z szuflady - Hejduk, Zdzisław (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2014)
Dwa scenariusze Hejduka zawarte w tej książce tylko w niewielkim stopniu oddadzą sprawiedliwość drodze twórczej ich autora. Oba powstały w pierwszych redakcjach jeszcze w latach 80., po stanie wojennym. Realizację w Teatrze 77 tekstu In memoriam wstrzymała cenzura. Napisany został on w poetyce właściwej scenariuszom teatru studenckiego, zwanego też alternatywnym, charakteryzuje go nakładanie się obrazów, przenikanie rzeczywistości aktualnej i retrospekcji. Oba teksty – In memoriam i Wypadek – są jak awers i rewers pewnego stanu rzeczywistości, rzeczywistości podmienionych pojęć, odzwierciedlają tak charakterystyczną dla tamtych lat atmosferę podejrzliwości, spisku. Ale także rzeczywistości, która – wbrew wszystkiemu, wbrew fałszywym Ikarom – niosła w sobie i nadzieję. ze Wstępu Elżbiety Morawiec