Szkoła poetycka Józefa Czechowicza : o awangardzie (nie tylko) lubelskiej - Gawliński, Stanisław (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2020)
Książka Szkoła poetycka Józefa Czechowicza w okresie międzywojennym (elementy socjologii i poetyki) dotyczy problemów kształtowania się nowej formacji poetyckiej w latach trzydziestych oraz mechanizmów rozpowszechniania konwencji i stylu poetyckiego Józefa Czechowicza. Autor wychodząc od problemu definiowania pojęcia szkoły poetyckiej, rozpatruje najpierw program poetycki i literackie przedsięwzięcia przywódcy Drugiej Awangardy, następnie przedstawia modele poezji Czechowiczowskiej funkcjonujące w krytyce literackiej dwudziestolecia. Egzemplifikację historycznoliteracką rozprawy stanowi analiza poetyk i konwencji literackich obowiązujących w obrębie wyróżnionej szkoły poetyckiej. Na koniec autor, badając poetyckie sposoby wyrażania i motywacji katastrofy w poezji lat trzydziestych, rozpatruje zróżnicowanie katastrofizmu i rozważa, w jaki sposób dyskurs katastroficzny wyznacza miejsce szkoły Czechowicza w układzie konwencji literatury katastrofizmu i Drugiej Awangardy.