Abu al-cAtahiya : poeta, błazen, asceta - Siwiec, Paweł (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2012)
Książka ta jest zwieńczeniem zainteresowań autora jedną z najbardziej wy-razistych indywidualności literackich arabskiego średniowiecza, jaką był Abū al-cAtāhiya (748-828). Poeta ów zaliczany jest do pokolenia tzw. modernistów (al-muḥdaṯūn) końca ósmego i początku dziewiątego stulecia, którzy postanowili na dobre zerwać z beduińskim etosem i stylem. Obok takich szermierzy rymów jak Abū Nuwās (756-814) czy cAbbās Ibn al-Aḥnaf (750-809) stał się on ikoną cza-sów Hārūna ar-Rašīda (763-809), najsławniejszego z abbasydzkich kalifów.