(untitled) (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2022)
Kardynał Jan Duklan Maurycy Paweł Puzyna należy do tych postaci zapisanych na kartach historii Polski, których działalność budzi do dziś wątpliwości i kontrowersje. Podejmowane przez niego niepopularne decyzje stały się główną przyczyną tego, że stał się on z czasem symbolem odchodzącego świata idei konserwatywnych, zmarginalizowanych na przełomie XIX i XX stulecia przez rozwój nowoczesnych ruchów politycznych i światopoglądowych. W strukturach Kościoła kardynał Puzyna kojarzony jest do dziś głównie z ostatnią oficjalną próbą bezpośredniej ingerencji władzy świeckiej w proces wyboru papieża, co miało miejsce w trakcie pamiętnego konklawe w 1903 roku. Niniejsze opracowanie stanowi pierwszą próbę spojrzenia na postać Jana Puzyny w możliwie szerokim kontekście. Omawiając jego poglądy, autor zwrócił uwagę na czynniki społeczne i kulturowe, które wpłynęły na formację ideową kardynała. Przedmiotem analizy stały się także aspekty działalności duchownego, nawiązujące w sposób bezpośredni i pośredni do jego przekonań. Refleksją objęte zostały również kwestie związane z recepcją osobowości Puzyny, jego decyzji i głoszonych poglądów zarówno w środowisku duchownych, jak i poza nim. Konsekwencją przyjętego toku pracy stało się pytanie o przyczyny zdominowania opowieści o kardynale Puzynie przez akcentowanie negatywnych ocen jego działalności. Zdaniem autora opracowania fenomen polegający na funkcjonowaniu w pamięci zbiorowej tego wizerunku pozwala zrozumieć lepiej zależności istniejące między różnymi modelami postaw, widocznymi do dziś w polskim życiu publicznym.