Zofia Jachimecka (1886-1973): Życie i twórczość - Porębska, Maria (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2022)
Praca przedstawia dzieje życia i twórczości Zofii Jachimeckiej (1886–1973), związanej z Krakowem tłumaczki literatury włoskiej i francuskiej, w której dorobku znalazło się przeszło sto utworów dramatycznych oraz prozatorskich. Oprócz działalności translatorskiej Jachimecka, wspólnie z mężem Zdzisławem, profesorem historii i teorii muzyki na Uniwersytecie Jagiellońskim, prowadziła jeden z najsłynniejszych salonów artystycznych dwudziestowiecznego Krakowa. Podstawą przeprowadzonych badań stała się kolekcja archiwaliów gromadzonych w mieszkaniu Zofii i Zdzisława Jachimeckich, zawierająca korespondencję osobistą z lat 1901–1973, rękopisy przekładów, druki oraz inne dokumenty będące świadectwem okoliczności ich życia. Materiały te w przeważającej części nie zostały dotąd przebadane. Ze względu na ich rozproszenie, kwerenda objęła również zbiory zgromadzone w Bibliotece PAN/PAU, Archiwum Teatru im. J. Słowackiego i innych. Zgodnie z przyjętą metodą, wyniki badań zostały przedstawione na tle zarysu dziejów Krakowa oraz życia kulturalnego pierwszej połowy XX wieku. Szeroki kontekst został odtworzony na podstawie literatury wspomnieniowej, opracowań naukowych oraz innych dokumentów życia społecznego.