Kronika miasta Ząbkowic Śląskich i Księstwa Ziębickiego - Nowotny, Sobiesław (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2023)
Kronika miasta Ząbkowic Śląskich i księstwa ziębickiego jest polskim tłumaczeniem rękopisu liczącego ponad 500 stron, przechowywanego w Berlinie. Swoim zasięgiem chronologicznym obejmuje lata 1021–1821. Jest dziełem kilku autorów, którzy tworzyli jej tekst w XVIII i I poł. XIX w. Prezentowana edycja źródłowa należy do jednych z pierwszych tego typu opracowań, jakich doczekały się śląskie źródła narracyjne. Jej bogata treść, plastyczne opisy, liczne relacje odnoszące się do wydarzeń politycznych, gospodarczych, społecznych, jak również meteorologicznych i astronomicznych powodują, że dzieło to stanowi niezwykle cenne źródło do badań nie tyko historii samych Ząbkowic Śląskich, lecz także księstwa ziębickiego i całego Śląska.