C.k. Sąd Powiatowy w Mszanie Dolnej w latach 1883–1914: Instytucja i ludzie - Wójcik, Michał (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2023)
Szybki rozwój komunikacji umożliwił lepszy dojazd do większych ośrodków miejskich, a rozpowszechnienie Internetu pozwoliło na kontaktowanie się z różnymi instytucjami publicznymi bez wychodzenia z domu. Te nowe zdobycze cywilizacyjne wymagały wprowadzenia zmian w ustroju państwa, a także ustroju sądów powszechnych. Wszystkie dotychczasowe projekty zreformowania sądownictwa zmierzały w kierunku skonsolidowania sądów, zmniejszenia ich liczby i przeniesienia administracji sądowej do sądów usytuowanych w większych ośrodkach. Cel wydawał się oczywisty: oszczędności, ułatwienie zarządzania kadrą, szybsza reakcja na powstałe zaległości w rozpoznawaniu spraw. Tylko czy korzyści, które przynoszą te zmiany, przewyższą potencjalne straty? Być może odpowiedź znajdziemy w monografii Michała Wójcika pt. C.k. Sąd Powiatowy w Mszanie Dolnej w latach 1883–1914. Instytucja i ludzie. W książce ukazano odwrotne zjawisko, a mianowicie ulokowanie pod koniec XIX wieku w Mszanie Dolnej sądu, co spowodowało szybki rozwój tego miasteczka, malowniczo położonego w Beskidzie Wyspowym. Warto podkreślić, że książka Michała Wójcika przybliża postać Józefa Ptasia, naczelnika mszańskiego sądu przed I wojną światową, osoby szczególnie zasłużonej dla rozwoju sądownictwa w tym mieście. Na przykładzie sędziego Ptasia można dostrzec, jak ważne znaczenie ma dla instytucji człowiek, który stoi na jej czele. Niniejsza monografia powinna zainteresować nie tylko sędziów, historyków oraz miłośników dziejów Beskidów, lecz także tych, którzy zarówno z nadzieją, jak i z obawą przyglądają się konsekwencjom galopującego postępu. z Przedmowy