Kobiety w polityce : Perspektywa wieków XX i XXI (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2024)
Publikacja jest kontynuacją rozważań podjętych w dwóch wcześniejszych monografiach wieloautorskich: Kobiety w polityce (2017) oraz Kobiety w polityce. Sfera publiczna (2020). Obecne wydanie skupia się na przedmiotowej kwestii z perspektywy XX wieku, rzucającej światło na pierwszą połowę XXI stulecia. Czy będzie ona należała do kobiet? Byłoby to wysoce wskazane, zwłaszcza w kontekście społecznych niepokojów, politycznych turbulencji oraz trwających krwawych konfliktów, obejmujących zasięgiem coraz większe obszary naszego globu. Konfliktów generowanych, reżyserowanych i prowadzonych przez męską część politycznych aktorów. Obecność kobiet w polityce każdego szczebla, z podkreśleniem tego najwyższego, wydaje się zatem koniecznością, a nie tylko modą, kurtuazją czy fanaberią.