Bibliografia druków ciągłych drugiego obiegu wydawniczego z lat 1980-1990 na obszarze regionów NSZZ "Solidarność" Śląsko-Dąbrowskiego, Podbeskidzia i Częstochowy (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2023)
Opracowanie w postaci publikacji elektronicznej przedstawia bibliografię druków ciągłych drugiego obiegu wydawniczego, czyli publikacji jakie ukazały się poza zasięgiem cenzury prewencyjnej PRL w latach 1980-1990 na obszarze obecnego województwa śląskiego. Obszar ten pokrywa się w znacznej mierze z terenem działania trzech regionów NSZZ „Solidarność”: Śląsko-Dąbrowskiego, Podbeskidzia i Częstochowy. Ten podział tworzy ramy, w których zgromadzono informacje o wszystkich drukach ciągłych drugiego obiegu wydawniczego opublikowanych na tym obszarze. Zdecydowaną większość czasopism stanowią druki „solidarnościowe” (ponad 50%), związane z działalnością niezależnego związku zawodowego, ale rejestracją objęto też wszystkie inne struktury działające w latach 1980-1990 na tym terenie. Zarejestrowano też druki niezależnych rolniczych związków zawodowych, studenckich (NZS), pierwszych partii politycznych, organizacji młodzieżowych i środowisk alternatywnych. W ten sposób zebrano informacje o prawie 600 takich tytułach.