Rok 1923 w Krakowie (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2024)
Rok 1923 okazał się dla Krakowa tragiczny. W toczonych na ulicach miasta bratobójczych walkach 6 listopada zginęło kilkudziesięciu robotników i żołnierzy. Geneza i przebieg tych wydarzeń był przez lata instrumentalizowany politycznie, co znalazło symboliczne odbicie także w używanej na ich określenie terminologii. Dziś, po stu latach od tamtych wydarzeń historyczki i historycy krakowscy raz jeszcze poddali analizie zarówno sam przebieg walk, jak i ich genezę w szerokim kontekście politycznym i społecznym, odsłaniając różne aspekty tamtej tragedii. Spojrzeli na nią z perspektywy ówczesnych partii i ruchów politycznych, trudów dnia codziennego, a także garnizonu krakowskiego. Osobne miejsce zajmuje analiza opracowań historycznych dotyczących tych wydarzeń. Dzięki temu udało się uzyskać nowy, pozbawiony zaciętości ideologicznej obraz miasta w trudnym okresie kryzysu gospodarczego i związanych z tym dramatycznych konsekwencji, których symbolem pozostają mogiły ofiar obu stron konfliktu na cmentarzu Rakowickim.