Ormianie w literaturze Polskiej: Szkice - Pełczyński, Grzegorz (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2024)
W dziełach zaliczanych do literatury polskiej niekiedy pojawiają się Ormianie i ich sprawy. Wydaje się, że takich utworów nie ma zbyt wiele i że tematyka ormiańska nieczęsto jest w nich szerzej poruszana. Od połowy XIX wieku ich liczba wzrosła na tyle, iż trudno przejść obok nich obojętnie. Studia im poświęcone ujawniają mnóstwo zaskakujących zagadnień związanych z tą tematyką dotyczących nie tylko literatury.