Wykładnia prawa i inne zagadnienia teorii prawa - Gizbert-Studnicki, Tomasz (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2024)
Niniejszy tom jest dedykowany Profesorowi Krzysztofowi Płeszce z okazji jego siedemdziesiątych urodzin. Tematyka tekstów dotyczy kwestii bliskich zainteresowaniom naukowym Jubilata, takich jak interpretacja prawa, aksjologia prawa, rola konstytucji w procesie stosowania i wykładni prawa czy spór o naturę prawa. Zestaw autorów tomu odzwierciedla fakt długoletniego i nieprzerwanego uczestnictwa Profesora w życiu naukowym i odgrywania wielu ról w społeczności teoretyków prawa, które zmieniały się z biegiem czasu: roli ucznia, kolegi, współpracownika i współautora oraz opiekuna młodych adeptów teorii prawa.