U progu niepodległości: „Kroniki Polskie” Centralnej Agencji Polskiej w Lozannie (sierpień – październik 1918) (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2024)
Niniejsza publikacja zawiera miesięczne opracowania dotyczące sytuacji na ziemiach polskich, a także w skupiskach emigracyjnych ludności polskiej w okresie od sierpnia do października 1918 r. Dokumenty zatytułowane Kronika Polska zostały opracowane przez Centralną Agencję Polską w Lozannie, reprezentującą w okresie I wojny światowej orientację proaliancką i ściśle związaną z Komitetem Narodowym Polskim. Tematyka Kronik jest bardzo szeroka, odnosi się do spraw politycznych, społecznych oraz ekonomicznych. Ta różnorodność pozwala traktować publikację jako swoistą fotografię, rejestrującą stan spraw polskich latem i jesienią 1918 r. Tom oddawany do dyspozycji Czytelników reprezentuje rozległą i wciąż rosnącą dziedzinę edycji źródłowych z lat I wojny światowej poświęconych sprawie polskiej, które wprowadzają do obiegu teksty rzucające światło na kluczowy moment w historii Polski XX w., jakim był ostatni etap procesu odzyskiwania niepodległości.