Prawnoustrojowy status ministra w Polsce w latach 1947-1997 - Grzybowski, Marcin (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2025)
Monografia autorstwa Marcina Grzybowskiego Prawnoustrojowy status ministra w Polsce w latach 1947-1997 stanowi szczegółowe i wszechstronne opracowanie ewolucji roli ministra w polskim systemie prawnym i politycznym. Autor podejmuje temat złożonej dynamiki przemian ustrojowych w kontekście kluczowych wydarzeń politycznych i gospodarczych, jakie miały miejsce w Polsce na przestrzeni półwiecza, począwszy od ustawy konstytucyjnej z 1947 roku, aż po uchwalenie Konstytucji RP w 1997 roku. Podział pracy na sześć rozdziałów pozwala na systematyczną analizę zmian w funkcjonowaniu urzędu ministra na tle różnorodnych uwarunkowań prawnych i politycznych.