Dzieje i kultura Cystersów w Polsce (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2025)
Oddajemy w Państwa ręce kolejny tom z cyklu Cistercium Mater Nostra. Studia et documenta. Dzieje i kultura Cystersów w Polsce – serii poświęconej bogatej spuściźnie kulturowej i duchowej Zakonu Ojców Cystersów. Niniejsza publikacja stanowi zbiór tekstów autorstwa badaczy od lat zaangażowanych naukowo w szerzenie cysterskiej spuścizny. Poruszane tematy obejmują zarówno historię, architekturę, duchowość, jak i wpływ Cystersów na rozwój kultury europejskiej oraz polskiej. Tom, który trzymają Państwo w ręku, wydany został dzięki zaangażowaniu mogilskiego opactwa, które z troską i pasją dba o zachowanie i popularyzację swojego dziedzictwa. To właśnie dzięki staraniom Cystersów z Mogiły możemy przybliżyć szerokiemu gronu odbiorców bogaty dorobek zakonu, przez wieki stanowiący fundament wielu istotnych przemian w Europie. Cystersi, jako wspólnota o głębokiej duchowości i wyjątkowym charyzmacie, pozostają nie tylko strażnikami swojej przeszłości, lecz również aktywnie uczestniczą w propagowaniu wartości i idei, które kształtowały ich tożsamość. Publikacja ta jest wyrazem uznania dla ich misji oraz zachętą do dalszego zgłębiania fenomenu tego zakonu. Życzymy Państwu inspirującej lektury.