Muzea uczelniane – dzieje, kolekcje, działalność: Model ochrony kolekcji i tworzenia jednostki muzealnej w strukturze szkoły wyższej na przykładzie Uniwersytetu Jagiellońskiego - Ślaga, Joanna (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2025)
Praca przybliża specyfikę muzeów i jednostek paramuzealnych ulokowanych w strukturach szkół wyższych. Głównym celem jest charakterystyka muzeów i kolekcji. Autorka przyjęła szeroką perspektywę, która uwzględnia przykłady muzeów uczelnianych z całego świata, aby pokazać tendencje w ich formowaniu i rozwoju. Na tej podstawie określone zostaną rodzaje muzeów i kolekcji, kontekst ich powoływania, postrzegania oraz podstawowe problemy definicyjne i organizacyjne im towarzyszące. Przeprowadzane porównanie, zarysowanie tła historycznego zmierzają nie tylko do przybliżenia specyfiki i szczególności muzeów uczelnianych, ale są również próbą zbudowania większej świadomości i uznania dla fenomenu, roli i osiągnięć tego środowiska. Ta specyficzna grupa jednostek muzealnych skupia w sobie jednak wiele dylematów, wynikających z ich ulokowania na styku dwóch rzeczywistości ‒ naukowej i kulturalnej, która rodzi szereg problemów badawczych. Dysertacja składa się z trzech rozdziałów. Punktem wyjścia było zarysowanie globalnej genezy muzeów uczelnianych i zwrócenie uwagi na problematyczność i wyjątkowość tych jednostek muzealnych. W kolejnej części przybliżono sytuację polskiego środowiska muzeów uczelnianych i akademickich kolekcji, a następnie przedstawiono jeden z modeli ochrony dziedzictwa akademickiego uwzględniającego różne formy muzeów i formuły organizacyjne jednostek w strukturze szkoły wyższej.