Skazani na siebie? Determinanty oraz opłacalność współpracy Polski i Niemiec w procesie legislacyjnym Unii Europejskiej - Kirpsza, Adam (Wydawnictwo Księgarnia Akademicka, 2025)
Celem książki jest analiza stanu, determinantów oraz opłacalności współpracy Polski i Niemiec w procesie legislacyjnym Unii Europejskiej, w szczególności w dwóch instytucjach UE: Radzie i Parlamencie Europejskim (PE). Przedmiotem zainteresowania jest nie tylko to, jak kooperacja tych państw wygląda i czy jest dla nich korzystna, ale również to, jakie czynniki determinują jej poziom oraz skuteczność w negocjacjach. W książce sformułowano szereg hipotez wyprowadzonych z różnych teorii, przewidujących wpływ określonych predyktorów na skłonność tych państw do współpracy oraz jej użyteczność w forsowaniu ich interesów w Radzie i PE. Hipotezy te zweryfikowano empirycznie przy użyciu metod ilościowych (np. regresji liniowej czy logistycznej) na bazach danych zaprojektowanych przez autora. Opracowano także ilościowe modele predykcyjne, które pozwolą przewidywać, jaka będzie szansa na zbudowanie koalicji Polski i Niemiec w przypadku przyszłych projektów oraz jaki poziom sukcesu kraje te osiągną w wyniku zbliżenia swoich preferencji. Ponadto na podstawie uzyskanych wyników sformułowano rekomendacje dla decydentów, których zastosowanie powinno zwiększyć kooperację między tymi państwami oraz jej wpływ na ich skuteczność w procesie legislacyjnym UE.