Augustiański Bóg nie stwarza zła? .......... 125 - Philipp , Ryszard (Na Przełomie: 25 lat seminarium filozoficznego. Uniwersytet Jagielloński 1995-2020, 2020)
Artykuł jest opartą na tekście św. Augustyna O wolnej woli analizą pojęcia wolności czy wolnej woli w kontekście chrześcijańskich atrybutów Boga, weryfikacją rozważań Augustyna, dotyczących tego, czy można w niesprzeczny sposób pogodzić wolną wolę człowieka z wszechwiedzą, wszechmocą, wszechdobrocią Boga.