Aksjosfera sportu .......... 291 - Foszczyńska , Beata (Na Przełomie: 25 lat seminarium filozoficznego. Uniwersytet Jagielloński 1995-2020, 2020)
Przedmiotem artykułu jest prezentacja wartości w dziedzinie sportu i związany jest z poszerzaniem humanistycznej refleksji o sporcie. W obszarze sportu możemy znaleźć różne rodzaje wartości: autoteliczne i instrumentalne. Artykuł omawia wartości zdrowotne, etyczne, estetyczne, poznawcze oraz wartości olimpizmu, edukacyjne i społeczne.